Wat is Balfolk?

"Folk, dat is wereldmuziek van bij ons."

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Zo'n Balfolk dansavond noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek i.p.v. Zuid-Amerikaanse. Er worden koppeldansen gespeeld, zoals Scottish, Polka, Mazurka en Bourrée. Maar ook groepsdansen zoals de Jig of Cercle. En er is altijd live muziek. Dit maakt een bal speels, gezellig en sfeervol. Kijk maar eens in de agenda voor een bal bij jou in de buurt. 

Zie agenda »

Hanterdro

Op een bal gaat het om gezellig met elkaar te dansen, een leuke avond uit. En dus niet om of je de goede pasjes zet. Je hebt geen vaste partner nodig, je danst nooit alleen maar met een voor die dans uitgekozen danspartner of juist met z’n allen. Het leuke aan balfolk is dat iedereen zo mee kan dansen. De basis van de dansen is redelijk eenvoudig en aan het begin van de avond wordt vaak een korte workshop gegeven waardoor iedereen zo mee kan doen. Je hoeft dus niet op dansles, maar je leert gewoon door mee te doen. Meer gevorderde dansers hoeven zich zeker ook niet te vervelen, in elke dans is ruimte voor variaties en improvisatie. Er worden ook regelmatig workshops door ervaren docenten uit binnen en buitenland gegeven om de dansen verder uit te diepen.

Zie workshops »

Dansers

Oorspronkelijk werden (en worden nog steeds) de dansen die nu bij ons op een bal gedanst worden op bruiloften en dorpsfeesten in kleine dorpjes in Frankrijk gedanst. Tegenwoordig zijn er in Frankrijk ook regelmatig dansavonden en festivals die niet perse vanuit die (volks-)traditie worden georganiseerd, maar gewoon omdat het leuk is om te dansen en muziek te maken. Dit is overgewaaid naar België en Nederland, waar vooral steeds meer jonge mensen het dansen ontdekken. Vandaag de dag is Balfolk te omschrijven als een springlevende traditie, met allerlei invloeden uit verschillende muziek- en dansstromingen. En is het historische, traditionele aspect ondergeschikt aan het dansplezier hier en nu.

Uitleg balfolkdansen: de Danswiki

Ben je opzoek naar beschrijvingen van de verschillende balfolkdansen? Neem dan eens een kijkje in de Danswiki, een prachtig initiatief van de balfolkband de Gonnagles. Hier vind je per dans de uitleg, de passen en beschrijvingen van variaties van de meeste balfolk dansen.

Website: Danswiki

De muziek

Het mooie aan Balfolk is de interactie tussen muzikanten en dansers. Muzikanten spelen met de dansers voor hen, en de dansers spelen met de muziek. Muzikanten zijn vaak ook dansers, en veel dansers maken ook muziek. Dit komt de dansbaarheid van de muziek ten goede. Deze combinatie van spelen en dansen heeft in Groningen de term ‘spansen’ (spelen + dansen) opgeleverd. Een bal zonder live muziek is dan ook geen bal.

Muzikanten

Er zijn veel Nederlandse bands die op bals spelen, maar ook buitenlandse. Ze hebben vaak een eigentijdse en eigenwijze kijk op tradities. Gebaseerd op en geïnspireerd door de traditionele muziek en dansen maken jonge muzikanten hun eigen composities. Vaak is er aan het einde van het bal, als de band klaar is maar nog lang niet iedereen naar huis wil, nog een sessie. Allerlei dansers die ook muzikant blijken te zijn, halen hun instrumenten te voorschijn om midden op de dansvloer nog wat te spelen en de dansers te vermaken. Regelmatig schuiven de muzikanten die eerder op de avond nog op het podium stonden hier ook nog bij aan. 

Maak je ook muziek en zou je ook wel eens dansmuziek willen maken? Er zijn ook regelmatig workshops voor muzikanten, van een eerste introductie in de dansmuziek tot veel meer specialistische workshops. Ook zijn er websites met bladmuziek, zodat je je thuis kan voorbereiden op eenzelfde repertoire.

Moet ik speciale kleding aan?

Nee hoor, het maakt niet uit wat je draagt. Gewoon wat je anders ook aan zou doen naar een avondje uit. Voel je je lekker in een spijkerbroek en t-shirt, prima. Liever een overhemd, gel en deo? Ook goed. Net een nieuwe jurk gekocht? Prachtig! Ook dansschoenen zijn niet nodig, maar het is wel handig om niet te stroeve schoenen te dragen. En bergschoenen mag alleen als je zeker weet dat je niet op iemands tenen gaat staan. :-)

Orfest