Wat is balfolk?

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Zo’n Balfolk dansavond noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek en dansen. Bij balfolk worden er zowel koppel- als groepsdansen gedaan. Bij de bals is er altijd live-muziek. Dit maakt een bal speels, gezellig en sfeervol. Na de optredens is er soms gelegenheid voor muzikanten om samen te spelen in een sessie. Instrumenten worden erbij gepakt om samen nog muziek te maken en iedereen is welkom om mee te spelen. De dansers kunnen dan nog lekker door blijven dansen.

Dansen
Op een bal gaat het om gezellig met elkaar te dansen. Plezier hebben is dus belangrijker dan de goede pasjes zetten. Je hebt geen vaste partner nodig; op een bal kan je iedereen ten dans vragen en door iedereen ten dans gevraagd worden. En soms dans je juist met z’n allen. Bij veel evenementen wordt er een korte workshop vooraf gegeven. Daardoor kan iedereen zo meedoen. Meer gevorderde dansers hoeven zich zeker ook niet te vervelen, in elke dans is ruimte voor variaties en improvisatie. In Nederland kan je ook op verschillende plaatsen lessen volgen of de dansen leren tijdens ‘sociales’. Dat zijn open oefenavonden. Daarnaast worden er regelmatig workshops door ervaren docenten uit binnen- en buitenland gegeven om de dansen verder uit te diepen.

Oorspronkelijk werden (en worden) de dansen die nu bij ons op een bal gedanst worden op bruiloften en dorpsfeesten in kleine dorpjes in verschillende plaatsen in Europa gedanst. Onder andere in Frankrijk is dit stuk cultuur nog levend en wordt er nog veel muziek gemaakt en gedanst. Tegenwoordig zijn er ook regelmatig dansavonden en festivals die niet perse bij die (volks-)traditie horen georganiseerd, maar gewoon omdat het leuk is om te dansen en muziek te maken. Daarbij zijn er ook dansen uit andere landen geïntroduceerd, zoals bijvoorbeeld de Polska uit Zweden. Dit heeft zich verspreid door heel Europa, waar vooral steeds meer jonge mensen het dansen ontdekken. Vandaag de dag is Balfolk te omschrijven als een springlevende traditie, met allerlei invloeden uit verschillende muziek- en dansstromingen

Het mooie aan Balfolk is de interactie tussen muzikanten en dansers. Muzikanten spelen met de dansers, en de dansers spelen met de muziek. Muzikanten zijn vaak ook dansers, en veel dansers maken ook muziek. Dit komt de dansbaarheid van de muziek ten goede. Deze combinatie van spelen en dansen heeft in Groningen de term “Spansen” (spelen + dansen) opgeleverd. Een bal zonder live muziek is dan ook geen bal.

Er zijn veel Nederlandse bands die op bals spelen, maar ook buitenlandse. Ze hebben vaak een eigentijdse en eigenwijze kijk op tradities. Gebaseerd op en geïnspireerd door de traditionele muziek en dansen maken jonge muzikanten hun eigen composities. Vaak is er aan het einde van het bal, als de band klaar is maar nog lang niet iedereen naar huis wil, nog een sessie. Allerlei dansers die ook muzikant blijken te zijn, halen hun instrumenten te voorschijn om midden op de dansvloer nog wat te spelen en de dansers te vermaken. Regelmatig schuiven de muzikanten die eerder op de avond nog op het podium stonden hier ook nog bij aan.

Wil je meer weten over de oorspronk van Balfolk en de verschillende dansen? Kijk dan eens op de wikipedia pagina. Er zijn ook specifieke pagina’s voor een heel aantal van de dansen.

Maak je ook muziek en zou je ook wel eens dansmuziek willen maken?

Er zijn ook regelmatig workshops voor muzikanten, van een eerste introductie in de dansmuziek tot veel meer specialistische workshops. Ook zijn er websites met bladmuziek, zodat je je thuis kan voorbereiden op eenzelfde repertoire.

Moet ik speciale kleding aan?
Nee hoor, het maakt niet uit wat je draagt. Gewoon wat je anders ook aan zou doen naar een avondje uit. Voel je je lekker in een spijkerbroek en t-shirt, prima. Liever een overhemd?, ook goed! Net een nieuwe jurk gekocht? Prachtig! Ook dansschoenen zijn niet nodig, maar het is wel handig om niet te stroeve schoenen te dragen.

Kom vooral eens kijken bij een dansavond om te ervaren wat Balfolk is!