« Agenda

02-10-2010 | Bal

Folk in Oisterwijk

Met: Skolvan (Fr) Docent(en): Aanvang: 21:30 Entree: Locatie: Den Boogaard,
Sint-Jansplein 5 , 5066AR Moergestel
Instructies: Sessie: Contact: Meer info »

Info & reserveringen:
www.guo.inoisterwijk.nl 
tel. 013 – 5217220
(ma t/m vr van 09 tot 17u) 

Skolvan

In 2005 schreef Folkforum.nl over Skolvan op Dranouter:

Skolvan was slechts de enige vertegenwoordiger van de Bretonse muziek. Maar dan heb je het wel meteen over een ijzersterk gezelschap met een surplus aan pluspunten. Zoals de ‘eenhandige’ diatonische accordeonist die vanwege een verlamming zijn bassen niet beroert maar dat aan de melodiekant op miraculeuze wijze compenseert. Of het boeiende typisch Bretonse vraag- en antwoordspel, dit keer op sax en biniou. 

De in aanzet traditionele muziek schoof nogal eens heerlijk op in de free-jazz richting onder impuls van de groovy percussionist + gitarist. Ondanks deze inventieve zijstapjes bleef Skolvan uiterst dansbaar hetgeen bleek tijdens een breed uitgesponnen andro die de dansers in een lange rij tot ver buiten de matig gevulde clubstage voerde.

Awel. We klappen een dikke 10 jaar her, het Vlaamse Gent, zomaar uit het nikskenie. Lokaal trekzakvirtuoos Wim Claeys steekt er de plaatselijke jongerenscene aan met een plezant dansvirus. Exit egotripperij van dance, techno of hiphop. Weg met stereotyperingen over klompendans, boerenzakdoek of krakkemikkige horlepiep. Lang leve het samen sociaal en ongedwongen in je eigen kloffie dansen op folkmuziek. Muzikanten werpen zich op de rage, dansdocenten herdefiniëren bijhorende passen. Wat als geintje begint, slaat als vlam in de pan, huppelt zich gretig van Gent tot Genk en hobbelt zich met de grootst denkbare omweg weer terug. Vlaamse jeugd blaast cultureel erfgoed nieuw leven in, revitaliseert een stuk volkscultuur en staat, als ooit hun voorvaderen, aan de wieg van een herboren fenomeen: Folkbal!

Allé bon. We palaveren eeuwen eerder, putje Bretagne, tijdens een fest noz, een nachtelijk dansfestijn op zomaar een blootshemels dorpsplein. Na gedane arbeid grijpen ambachtslieden en landarbeiders de minste gelegenheid aan om hun sores van alledag weg te dansen op Keltische klanken van muzikanten met bombarde, biniou, piston, draailier, trekzak, viool en samenzang. Andro, hanterdro, gavotte, bourrée, plinn, laridée: geen dans die de Bretonse volkstraditie rijk is blijft er ongemoeid. Pauzes zijn er om te recupereren, te socializen en zich te laven aan du vin, du pain et du fromage breton. 

Oké. Den Boogaard, 2 oktober, 19.30u, opening GUO-concertserie 2010/2011. Zoals dat gaat met virussen, blijkt de Zuid-Nederlandse schreve allesbehalve resistent. Microben stuiteren, al dan niet vanuit Bretagne, via Vlaanderen Brabant binnen. Fest noz of folkbal verworden er tot balfolk, maar met onverminderde receptuur. Wat ons betreft zijn het ontspannende bindmiddelen voor jong en oud, danser en concertganger, beginner en gevorderde. Daarom openen wij met een balfolk waarin we de Bretonse dansmuziek centraal stellen. Gegarandeerd GUO-proof, dus met het allerbeste uit beide kampen

Zoals daar zijn: docente Bretonse dans Louise Marius, met in haar gevolg enkele gevorderde dansparen die de avond mee op gang trekken. En Skolvan, dé Bretonse fest noz sensatie sinds 1984 die exclusief overkomt uit het verre Douarnenez. Met bijval van een muzikant wijdt Louise u geduldig en kundig in in de geheimen van de Bretonse dansen. Anderhalf uur verder zwiert u op eigen kracht door Den Boogaard op de onverbeterlijke dansdeunen van Skolvan. Met topdocente Louise Marius én topformatie Skolvan voorspellen wij u uw ultiem gedroomde fest noz ervaring. Wie niet danst, ondergaat evengoed de relaxte sfeer en geniet onderwijl van een topconcert boordevol Bretonse dansmuziek op instrumenten van toen en nu, waaronder gitaar, piston, biniou, saxofoon en accordeon. Met Bretonse pauzes.

Kaart wordt geladen...

Volgende evenementen:

    Geen Evenementen

Vorige evenementen: