Balfolk danslessen Nijmegen

Weer lessen vanaf maart 2022 in Nijmegen (Lent) door Louise Marius

Balfolk. Fijne aanstekelijke dansen, een simpele basis met veel ruimte voor improviseren. We dansen in koppel of in de hele groep, op vrolijke (en soms een beetje melancholische) franse folkmuziek. Het leukste is gewoon lekker dansen op een bal met live muziek, en daar kan je vaak ook zo meedoen, maar het volgen van regelmatige lessen zorgt ervoor dat je de fijne kneepjes ook onder de knie krijgt. Dat die dansen die wat meer moeite kosten ook gewoon in je systeem komen en dat je nog meer plezier in het samen dansen krijgt.

Ik ben Louise, ik heb sinds 2008 heel veel balfolkles gegeven, vooral in het midden en westen van het land (utrecht, amsterdam, leiden). Nu woon ik sinds een tijdje in de buurt van Nijmegen en ben ik hier ook begonnen met het geven van balfolklessen.

In het balfolkdansen is voor mij het allerbelangrijkste dat iedereen er plezier in heeft en dat je het samen doet. Dat is iets wat veel terug komt in mijn lessen, hoe kunnen we het zo simpel mogelijk houden zodat er veel ruimte is voor samen plezier hebben? En lukt het tegelijkertijd ook om niet de essentie van de dans uit het oog te verliezen?

Lessen vanaf maart 2022

In maart 2022 begin ik met een serie van 11 maandagavonden:

19:15 – 20:45 beginners/begonners 20:45 – 22:15 (half)gevorderden

De eerste les is op maandag 21 maart en de laatste op 13 juni, dat maakt een serie van 11 lessen. Op maandag 14 maart is er een proefles, met livemuziek van Wouter Kuyper, meer informatie vind je onderaan deze pagina.

Beginners/begonners

Voor iedereen die nog niet zo lang danst, of al wel wat langer maar nooit echt les heeft gehad. En voor iedereen die de basis nog eens wil herhalen/opfrissen We gaan de basis van de verschillende dansen bekijken en daar ook wat variaties (of liever wat mogelijkheden om te spelen) aan toe voegen. Dansen die aan bod zullen komen zijn mazurka, jij tovercirkel, wals en bourree. Een comfortabele danshouding en volgen/leiden zullen zeker ook aan bod komen.

Half-gevorderden

Voor iedereen die al langer danst, eerder les heeft gevolgd, het dansen makkelijk oppikt. Ik ga er van uit dat iedereen de basis van de mazurka, wals, scottish behoorlijk kan dansen en verdieping wil, meer variaties wil leren, ingewikkeldere dansen als (onregelmatige) walsen en bourree wil leren.

We gaan in deze serie vooral aan de slag met Walsen, variaties in de Jig en Bourree. De wals in 3 verfijnen, maar ook 5 8 en 11 ontdekken. In de jig komen zowel hele subtiele als meer ingewikkelde variaties aanbod. En dan is het doel om te leren hoe je die ingewikkelde variaties zo subtiel mogelijk leiden en volgen? Daarnaast gaan we ook aan de slag met de bourree in 2 (Berry).

Uiteraard blijft leiden en volgen belangrijk, subtiel samen dansen, verbinding, spelen 🙂 Voor deze serie is het fijn als je al behoorlijk wat danservaring hebt.

Als je nog niet eerder les hebt gehad van mij, neem dan even contact met me op, dan kijken we welke groep het beste bij je past. In Januari gaan we in principe verder met een ander onderwerp, waar andere voorkennis voor gewenst is en waar iedereen zich weer opnieuw voor kan inschrijven. Dit onderwerp kan in overleg worden bepaald.

Locatie:

De Kleine Wiel

Karl Marxstraat 101

6663LA LENT

Kosten & Inschrijven:

Inschrijven kan door een mail te sturen naar louise.marius@gmail.com. Omdat ik elke les verder ga met wat we de vorige keer hebben gedaan, is het alleen mogelijk om je in te schrijven voor de hele serie (van 11 lessen in dit geval). Wel is het mogelijk om de eerste les als een proefles te zien, dan betaal je gewoon 1 les. In overleg is later instromen mogelijk, neem daarvoor contact met me op.

Geef bij het inschrijven aan welke groep je wil volgen, als leider of als volger wil dansen, en of je van het kortingstarief (zie hieronder) gebruik wil maken.

Ik werk graag met 2 prijsmogelijkheden, een gewoon tarief en een kortingstarief, voor iedereen die niet zoveel geld te besteden heeft. Dit mag je zelf inschatten.

Normaal tarief: 150 euro Kortingstarief: 125 euro 1 losse proefles: 15 euro of 12,50 (kortingstarief)

Wil je beide groepen meedoen, dan betaal je voor de 2e les 50%. Dus normaal tarief voor beide lessen is dan 225 en kortingstarief 167,50. Dit is zeer aan te raden voor halfgevorderde dansers, zeker als je niet eerder van mij les hebt gehad. Je zal merken dat je in de beginnersles heel veel leuke verfijningen zal opdoen. Ook kan het heel leuk zijn om de beginnersgroep te volgen in de andere rol (leider of volger), dat is super leerzaam ook voor je “eigen” rol en leuk op bals om te kunnen.

Inschrijven met een partner is niet nodig, ik zorg dat de balans tussen leiders en volgers ongeveer gelijk is. En bovendien laat ik in mijn lessen iedereen regelmatig van partner wisselen, zodat je met veel verschillende partners leert dansen.

Ik heb de betaling het liefst gewoon op mijn bankrekening: NL97TRIO0198427603 tnv L.Marius ovv: Balfolk Nijmegen + “je naam”. Als de betaling in een keer een probleem is, dan kan je ook in termijnen betalen, neem daarover even contact met me op. Inschrijven met een partner is niet nodig, ik zorg dat de balans tussen leiders en volgers ongeveer gelijk is. En bovendien laat ik in mijn lessen iedereen regelmatig van partner wisselen, zodat je met veel verschillende partners leert dansen.

Corona & Dansles:

In deze tijd zijn veel mensen voorzichtiger in het maken van contact, terwijl we dat juist zo nodig hebben. In mijn lessen hou ik me aan de basisregels van de overheid, en vervolgens kunnen we gelukkig weer gewoon zo lesgeven als dat voor Corona ging. Als je een vaste partner hebt waar je liever alleen mee danst, is dat geen enkel probleem, maar verder laat ik iedereen juist wel regelmatig doorschuiven, omdat dat in mijn beleving een heel goede manier is om fijn te leren dansen.

De ruimte waarin we dansen is goed geventileerd, en ik hou de groepen relatief klein, zodat er genoeg ruimte en frisse lucht is voor iedereen.

Proefles op 14 maart met live muziek van Wouter Kuyper

Om alvast in de sfeer te komen van het dansen, om aan mijn manier van lesgeven te proeven, en gewoon omdat het leuk is om met live muziek te kunnen dansen, is er 14 maart een proefles onder muzikale begeleiding van Wouter Kuyper. 

In deze les leg ik een aantal dansen uit (waar we in de serie verder mee gaan), en is er vervolgens veel ruimte om deze dansen ook te dansen op Wouters trekharmonicamuziek. In de eerste les focus ik me om beginners, in de tweede les op dansers met al wat danservaring.

19:15 – 20:45 beginners/begonners 20:45 – 22:15 (half)gevorderden

In de proefles is er een maximum aantal deelnemers, waardoor het belangrijk is om je van te voren aan te melden. Dat kan door een mail te sturen naar louise.marius@gmail.com. Liefst even van te voren, maar je kan het altijd last minute ook nog proberen. Geef ook aan welke les je je voor aanmeldt.