Balfolk danslessen Nijmegen

Nieuwe serie lessen in Nijmegen door Louise Marius (januari 2023)

Balfolk. Fijne aanstekelijke dansen, een simpele basis met veel ruimte voor improviseren. We dansen in koppel of in de hele groep, op vrolijke (en soms een beetje melancholische) franse folkmuziek. Het leukste is gewoon lekker dansen op een bal met live muziek, en daar kan je vaak ook zo meedoen, maar het volgen van regelmatige lessen zorgt ervoor dat je de fijne kneepjes ook onder de knie krijgt. Dat die dansen die wat meer moeite kosten ook gewoon in je systeem komen en dat je nog meer plezier in het samen dansen krijgt.

Ik ben Louise, ik heb sinds 2008 heel veel balfolkles gegeven, vooral in het midden en westen van het land (utrecht, amsterdam, leiden). Nu woon ik sinds een tijdje in de buurt van Nijmegen en ben ik hier ook begonnen met het geven van balfolklessen.

In het balfolkdansen is voor mij het allerbelangrijkste dat iedereen er plezier in heeft en dat je het samen doet. Dat is iets wat veel terug komt in mijn lessen, hoe kunnen we het zo simpel mogelijk houden zodat er veel ruimte is voor samen plezier hebben? En lukt het tegelijkertijd ook om niet de essentie van de dans uit het oog te verliezen?

Lessen vanaf januari 2023

Let op! de lessen beginnen een week later dan eerder gepland!

Op maandag 30 januari 2023 begin ik met een serie op de maandagavonden:

17:30 – 19:00 bourree auvergnate (om de week)
19:00 – 20:30 beginners/begonners (elke week)
20:30 – 22:00 halfgevorderden (elke week)

De eerste les is op 30 januari, de serie duurt 11 lessen. Op 27 februari en op 10 en 24 april is er geen les, op 1 mei is de afsluitende laatste les, met live muziek van Wouter Kuyper. De Bourree Auvergnate lessen zijn om de week, de data staan verderop.

Op maandag 16 januari is er een proefles! (onderaan deze pagina staat meer informatie)

Beginners/begonners (om 19:00)

Voor iedereen die nog niet zo lang danst, of al wel wat langer maar nooit echt les heeft gehad. En voor iedereen die de basis nog eens wil herhalen/opfrissen. We gaan de basis van de verschillende dansen bekijken en daar ook wat variaties (of liever wat mogelijkheden om te spelen) aan toe voegen. Dansen die aan bod zullen komen zijn mazurka, scottish jig, tovercirkel. Er is veel aandacht voor een comfortabele danshouding en speels volgen/leiden. 

Halfgevorderden (om 20:30)

Voor iedereen die al langer danst, eerder les heeft gevolgd, het dansen makkelijk oppikt. Ik ga er van uit dat iedereen de basis van de mazurka, scottish en jig behoorlijk kan dansen en verdieping wil, meer variaties wil leren, en ondertussen gaan we ook aan de slag met iets ingewikkeldere dansen als bourree en wals. Deze cursus is het vervolg op de beginnerscursus die in het voorjaar van 2022 heeft plaatsgevonden.

Als je nog niet eerder les hebt gehad van mij, neem dan even contact met me op, dan kijken we welke groep het beste bij je past. 

Bourree Auvergnate (om 17:30)

Op verzoek van een aantal gevorderde dansers, is er een extra lesgroep ontstaan. We gaan om de week om 17:30 aan de slag met hoofdzakelijk de Bourree Auvergnate, ook wel bekend als de bourree in 3 (en ter afwisseling ook wat andere leuke dansen/onderwerpen die boven komen drijven). Deze lessen zijn bedoeld voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben met de bourree auvergnate, maar wel al redelijk wat danservaring, en liefst ook ervaring in het volgen van lessen of workshops. Het is een hele leuke dans, maar hij is niet eenvoudig. Ook als je al wel langer bourree auvergnate danst, kan het een leuke manier zijn om hem weer op te frissen 🙂

Deze les is om de week, de data ervoor zijn:  6 feb, 20 feb, 13 maart, 27 maart, 17 april en op 1 mei is de afsluitende dansavond.

Locatie:

De Kleine Wiel
Karl Marxstraat 101
6663LA LENT

Om de vloer mooi en dansbaar te houden, is het fijn als je niet op buitenschoenen danst. Breng dus een extra paar schoenen mee dat schoon is, om op te dansen.

Kosten & Inschrijven 

Inschrijven kan door een mail te sturen naar louise.marius@gmail.com. Omdat ik elke les verder ga met wat we de vorige keer hebben gedaan, is het alleen mogelijk om je in te schrijven voor de hele serie (van 11 lessen in dit geval). Wel is het mogelijk om de proefles op 16 januari mee te doen, of de eerste les als een proefles te gebruiken, dan betaal je gewoon 1 les. In overleg is later instromen mogelijk, neem daarvoor contact met me op. 

In verband met de huidige economische situatie, met alles dat duurder wordt, moet ik helaas mijn prijzen ook verhogen. Mijn levensonderhoud wordt ook duurder. Ik werk altijd al met 2 prijsmogelijkheden, een gewoon tarief en een kortingstarief, voor iedereen die niet zoveel geld te besteden heeft. Dit mag je zelf inschatten.

Normaal tarief: 175 euro
Kortingstarief: 150 euro
Cursus bourree auvergnate normaal tarief: 95 euro
Cursus bourree auvergnate kortingstarief: 85 euro
1 losse proefles: 15 euro of 12,50 (kortingstarief)

Wil je beide groepen meedoen, dan betaal je voor de 2e les 50%.  Dit is zeer aan te raden voor halfgevorderde dansers, zeker als je niet eerder van mij les hebt gehad. Je zal merken dat je in de beginnersles veel leuke verfijningen zal opdoen. Ook kan het leuk zijn om de beginnersgroep te volgen in de andere rol (leider of volger), dat is super leerzaam ook voor je “eigen” rol en leuk om op bals in beide rollen te kunnen dansen.

Meedoenregeling: Mijn danslessen zijn onderdeel van de Meedoenregeling van de gemeente Nijmegen. Dat betekent dat als je niet zoveel geld te besteden hebt, je een budget van 150 euro kan krijgen om uit te geven aan iets leuks, bijvoorbeeld dansles. Kijk vooral eens of je in aanmerking komt, en hier vind je mijn cursus.

Inschrijven met een partner is niet nodig, ik zorg dat de balans tussen leiders en volgers ongeveer gelijk is. En bovendien laat ik in mijn lessen iedereen (tenzij je liever met maar 1 partner danst) regelmatig van partner wisselen, zodat je met veel verschillende partners leert dansen.

Ik heb de betaling het liefst gewoon op mijn bankrekening: NL97TRIO0198427603 tnv L.Marius ovv: Balfolk Nijmegen + “je naam”. Als de betaling in een keer een probleem is, dan kan je ook in termijnen betalen, neem daarover even contact met me op. 

Proefles op 16 januari 

Dansdocent Louise Marius

Om alvast in de sfeer te komen van het dansen en om aan mijn manier van lesgeven te proeven, is er op maandag 16 januari 2023 een proefles.

In deze les leg ik een aantal dansen uit (waar we in de serie verder mee gaan). In de eerste helft van de avond focus ik me op dansers met weinig tot geen danservaring, in de tweede helft van de avond op de halfgevorderde dansers.

19:00 – 20:30 beginners/begonners
20:30 – 22:00 halfgevorderden 

Locatie: De Kleine Wiel
Karl Marxstraat 101
6663LA LENT

Het is niet noodzakelijk om je aan te melden voor de proefles, maar ik vind het fijn om een indruk te hebben van hoeveel mensen ik kan verwachten, dus fijn als je iets laat weten. Dat kan door een mail te sturen naar louise.marius@gmail.com. Liefst even van te voren, maar je kan het altijd last minute ook nog proberen. Geef ook aan welke les je je voor aanmeldt.

Kosten voor de proefles: 15 euro of 12,50 als je niet veel geld te besteden hebt.