Balfolk danslessen Utrecht

In september begint de nieuwe lessenreeks in Utrecht op maandagavond met Saskia Sportel en Cecilia Brands. De proefles is op maandag 9 september, komt allen! 

De lessenreeks is voor mensen die al (langer) balfolk dansen. Zoals afgelopen jaar zijn het extra lange lessen van 2.5 uur, die om de week plaatsvinden. Op de andere maandagen zullen er weer verschillende ‘losse’ workshops georganiseerd worden. Nieuw zijn de fundamentals workshops voor iedereen die net begint of hun basis wil verstevigen. Voor elk wat wils dus, dit najaar! Hieronder lees je over alle lesvormen meer info. 


LESSENREEKS

De reeks bestaat uit 8 lessen (exclusief de proefles). De inhoud van de lessen sluit mooi aan op het einde van de lessenreeks van vorig seizoen, maar ook als je die lessen niet hebt gevolgd ben je van harte welkom. De lessenreeks is voor mensen die al (langer) dansen. Op de menukaart staat onder andere:

 • (verder met) variaties in de mazurka en scottish
 • onregelmatige walsen
 • bourrée de Berry (2t & 3t)
 • bourrée d’Auvergne (3t)
 • bal Limousine (Poitou)
 • rondeaus (Gascogne)
 • verbreding van de volgersrol en verdieping van de leidersrol
 • ontspanning en ademhaling
 • wibbeliebibbelies, wobbeliebobbelies en ver-assing van je danshouding 🙂
  (lees: gek doen & spelen, communicatie, body-image, grenzen & veiligheid)
 • vocabulaire extraordinaire: meerdere kleine, simpele of gekke dansen die we tussendoor kunnen aanleren zonder daarbij de diepte in te hoeven. Bijvoorbeeld: meer zielen meer vreugd met figuren in de bourrée: “tiroirs” in de bourrée met z’n 4en, bourrée met 3 “de Currières” of “Aveyron”, bourrée met 6 “La Louise” en/of “Nasbinal”.
 • mixer-minutes

Wanneer?
De lessen vinden om de 2 weken plaats. Elke lesavond hebben we 2.5 uur de tijd om er écht lekker in te duiken (met natuurlijk ook een theepauze). De deur is open vanaf 18:57, de les is begonnen om 19:15. We eindigen om 21:45, zodat we nog een kwartiertje hebben om af te sluiten.

De lesdata zijn:

 • 23 september
 • 7 oktober
 • 21 oktober
 • 4 november
 • 18 november
 • 2 december
 • 16 december
 • 6 januari (*kan mogelijk 13 januari worden)

Wat kost het?
De lessenreeks kost 130 euro. Er is een kortingstarief voor als je weinig te besteden hebt: dan zijn de lessen 110 euro. Het is ook mogelijk om het lesgeld in twee keer te betalen. Noem het bij je inschrijving als je dit wil, dan kan dat overlegd worden.

Hoe inschrijven?
Je kunt je inschrijven door een e-mail te sturen naar utrecht@balfolk.nl met daarin je voor- en achternaam, je woonplaats, je telefoonnummer, of je korting wil, en je eventuele eerdere danservaring. Dan krijg je zo snel mogelijk een bevestigingsmail met betalingsinfo terug.

Proefles
De proefles is op maandag 9 september. Iedereen is welkom!
Samen met een vaste danspartner komen is niet nodig.

De deuren zijn vanaf 18:57 open. We beginnen om 19:15 met 1.5 uur dansles. Daarna is er van 21:00 tot 22:00 nog een uurtje minibal. Ook is er alle ruimte om vragen te stellen aan Saskia en Cecilia over de lessen en/of workshops.

De kosten zijn 5,- die je ter plaatse contant kunt betalen.

Aanmelden: we vinden het fijn als je je aanmeldt. Dit kun je doen door via de agenda te reserveren of door vooraf een mailtje te sturen naar utrecht@balfolk.nl

Er is ook een Facebook-event voor deze avond (geldt niet als aanmelding).


WORKSHOPS

Fundamentals
Nieuw! Elke vier weken komt er op maandagavond een fundamentals workshop door Saskia Sportel. Dit is perfect voor iedereen die net begint of die de basis wil verstevigen door de diepte in te gaan met de techniek van één thema. Thema’s voor de fundamentals workshops zijn: Scottish, Wals, Mazurka en Bourrée de Berry (Bourrée 2 tijden) en mogelijk meer (info volgt). Bij elk thema wordt aandacht besteed aan o.a. leiden en volgen, danshouding, communicatie in de dans, variaties en/of verplaatsing in de ruimte. Je kunt je aanmelden voor individuele fundamentals workshops (€20 normaal, €16 kortingstarief of €10,- kennismakingstarief).

Workshops van gastdocenten
Verder zal de organisatie van Balfolk Utrecht op de overgebleven maandagen losse workshops van gastdocenten blijven programmeren. Houd daar vooral de agenda van deze site en Facebook voor in de gaten.

Data
9 september – Seizoensopening: proefles en minibal
16 september – Eerste fundamentals workshop: Scottish + Leiden en Volgen (inc basispassen en enkele variaties)
23 september – Begin lessenreeks (hierna om de maandag les, m.u.v. feestdagen)
30 september – Eerste workshop gastdocent

Tijden en aanmelden
De lestijden van de workshops zijn gelijk aan die voor de lessen (tenzij anders vermeld):

18:57 – deuren open
19:15 – de les is begonnen
21:45 – einde les
22:00 – sluiting

Voor aanmeldingen en verdere vragen kun je mailen naar utrecht@balfolk.nl


LOCATIE

De lessen en workshops vinden plaats in de Moira, een fijne zaal in het centrum van Utrecht. Het adres is Wolvenstraat 10 (aan het einde van de Plompetorengracht). De deur die je moet hebben is de blauwe aan de rechterkant. Dan kom je via de trap naar beneden in de zaal.