Balfolk Utrecht (Danslessen )

We dansen veilig, samen met elkaar. 🙂

02-10-2022


Voorjaar 2023: Lesreeks met Cecilia en Robin

Van januari tot april geven we op maandagavond in de Moira weer lesreeksen. We doen twee lessen op een avond: een les over de basis van balfolk, en een les voor dansers die willen verbreden en verdiepen. Lees hieronder alles over de inhoud van de reeksen en praktische informatie. Ook alvast de links naar de inschrijfformulieren:
Inschrijformulier voor basislessen
Inschrijfformulier voor verdiepend en verbredend

Over de docenten

Robin van den Brule en Cecilia Brands dansen allebei al meer dan tien jaar balfolk in Nederland en heel West-Europa. Robin heeft daarnaast 4 maanden fulltime in Zweden een folkdansopleiding gedaan en is daar muzikaliteit en houding nog belangrijker gaan vinden. Daarnaast duikt ze graag de balfolk-geschiedenis in en heeft een indrukwekkende lijst bookmarks met oude liedjes en dansbeschrijvingen (die ze zeker niet allemaal daadwerkelijk gelezen heeft 😉).

Cecilia heeft vanaf haar derde jaar ballet (en later ook andere dansvormen) gedanst en begon vanaf vijf al met muziek maken: de liefde voor dans en muziek zit dus diep. Ze heeft lessen gegeven en geassisteerd in Nijmegen, Utrecht, Leiden en Padua (Italië). Daarin blijft ze het bijzonder vinden hoe je met kleine, persoonlijke aanpassingen dansen elke keer weer fijner kan maken.

Robin over Cecilia:
Cecilia geeft heel veel warmte en veiligheid als docent, maar heeft ook een scherp oog! Ze weet veel meer dan haar zachte verschijning soms doet voorkomen.

Cecilia over Robin:
Robin doet het harde en gedegen (uitzoek)werk. Ze brengt informatie goed en helder over, en ze is altijd aanstekelijk enthousiast. En ze kan heel goed rondjes draaien!

Over de inhoud van de lesreeksen

Basis
In deze reeks krijg je een stevige basis in de balfolk. Daarin behandelen we veel voorkomende balfolkdansen: cercle, jig, scottish, mazurka. Een uitstap naar de wals hoort er ook bij. Daarnaast gaan we samen aan de slag met bewustzijn over groepsdynamiek met Bretonse dansen (hanter dro, an dro). Als er behoefte aan is kunnen we ook de bourrée (in twee tijden) behandelen; we laten graag wat ruimte voor de behoeften van de groep. Voor alles geldt dat verschillende dimensies van de dans langs komen: van connectie, variaties, muzikaliteit tot aandacht voor het samen fijn dansen. Ook hechten we veel waarde aan bewustzijn: van je eigen lichaam, de groep, de vloer, en je eigen grenzen om zo veilig en plezierig mogelijk te dansen. Omdat er (individueel) ruimte is om op verschillende dingen te focussen, is deze reeks ook heel geschikt voor mensen die de dansen al een beetje onder de knie hebben: zo verbeter je je basis en kun je de meest voorkomende balfolkdansen nog verder ontdekken en verrijken!

Afhankelijk van de aanmeldingen besluiten we of de les (deels) in het Engels gegeven zal worden. Je kunt je voorkeur opgeven in het inschrijformulier voor de basislessen.

Verdiepen en verbreden
We gaan in tien lessen aan de slag met wat JULLIE naar voren brengen. Deze lessenreeks is voor iedereen die zich al comfortabel voelt met de meest voorkomende balfolkdansen, graag verder kijkt en vragen heeft zoals:
“wat is die ene dans met je armen omhoog?”
“hoe kan ik een bourrée in Auvergne-stijl (3 tijden) dansen?”
“waarom klinkt/voelt de ene mazurka anders dan de ander?”
“hoe kan ik connectie houden met mijn rijtje als er 20 mensen in staan?”
“hoe gaat die ene rondeau-pas ook alweer?”
“wat is nou ‘traditioneel’ en wat is balfolk? Maakt het uit?”

Cecilia en Robin hebben heel veel ervaring met verschillende balfolkdansen, ook de meer ‘obscure’/regiospecifieke (denk aan dansen uit de Auvergne, Gascogne en Landes, Bretagne, Poitou, en ook Zweden, Baskenland, en Italië). We zullen zeker ook onderwerpen aandragen die elementair zijn in het dansen, zoals partner- en groepsdynamiek, danshouding, muzikaliteit, en vloeiendheid in je beweging, en ook wat culturele en historische achtergrond. Daarnaast is er veel ruimte om te experimenteren met dansrollen (wisselen met leiden/volgen / in de andere rol dansen dat wat je gewend bent), als je daar behoefte aan hebt. In het inschrijfformulier kun je aangeven waar je nieuwsgierigheid ligt.

Verder:
Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je niet weet welke reeks precies geschikt is voor je. Hoe snel je dansen oppikt en vooral hoe vaak je buiten de lessen om danst kan ontzettend veel verschil maken. Stuur vooral een mailtje naar balfolkutrecht@gmail.com om je situatie voor te leggen, en dan denken we graag met je mee!

Als je beide cursussen wil volgen kan dat ook, je mag een mailtje sturen of allebei de inschrijfformulieren invullen; wat jij fijner vindt!

Praktische informatie

Wanneer?
De lesdata zijn als volgt:
23 januari: proefles!
30 januari: lesreeks begint
6 februari
13 februari
20 februari
27 februari
6 maart
13 maart
20 maart
27 maart
3 april: les 10; laatste les

Lestijden:
18.55 deur open
19.15 beginnen, basisgroep
20.15 thee, oefenen en in/uit-dansen, en soms speciaal programma voor beide groepen
20.45 verdiepende groep
22.00 klaar

Waar?
De lessen zijn in de Moira, een hele fijne zaal in het centrum van Utrecht. Het adres is Wolvenstraat 10 (aan het einde van de Plompetorengracht loop je er tegenaan), maar het is een groot gebouw. De deur die je moet hebben is de blauwe aan de rechterkant, met daarop in roze letters “Moira zaal”. Dan kom je via de trap naar beneden in de zaal. Er is helaas geen lift.

Wat kost het?
Voor beginners kost de lessenreeks kost 115 euro, en er is een kortingstarief voor als je weinig te besteden hebt: dan zijn de lessen 95 euro.
Het verdiepende niveau heeft een iets langere les, dus deze reeks kost 135 euro of 115 met korting.

Betaling gaat contant. Het is mogelijk om het lesgeld in twee keer te betalen. Noem het bij je inschrijving als je dit wil, dan kan dat overlegd worden.

Hoe inschrijven?
Inschrijformulier voor basislessen
Inschrijfformulier voor verdiepend en verbredend

Proefles:
De proefles is op 23 Januari en kost 5 euro (graag contant betalen). Een vaste danspartner is niet nodig maar we vinden het wel fijn als je laat weten dat je komt. Dat kan via de [insert pagina van het evenement]. Klik op de reserveerbutton bovenaan de pagina!
De deur is vanaf ongeveer 18.45 uur open, en dan beginnen we om 19.15 met de proefles voor beginners. De proefles voor de verdiepende reeks start om 20.45. We zijn om 22.00 uur klaar.
Er is ook een facebook-event voor deze avond, neem vooral je vrienden mee!

English texts

Basis

In this series, we will focus on the fundamentals of balfolk dances. In it, we will dance the most common bal folk dances: cercle circassien, jig (chapelloise), scottish, and mazurka. We will also sneak a peek into waltzing. Further, we will work on improving our conscience of group dynamics by dancing Breton dances (hanter dro and andro). If desired, we can also work on the bourrée de Berry (two time bourrée): we will leave space for group requests. For all dances, we will look at different aspects, such as connection, variation, musicality, and dancing together comfortably. We also value consciousness: of your own body, the group, the relation to the floor, and your own limits and boundaries in order to dance as safely and enjoyable as possible. Because there is (individual) space to focus on different dimensions of dance, this series is also very suitable for people who already know the steps. With this course, you will improve your basics, which will allow you to further discover and enrich your dancing!

Depending on the registrations, we will decide whether to partly teach the classes in Dutch or English. You can let us know your preference in the registration form. [insert link]

 

Extra informatie

Richtlijnen
Wij willen graag dat iedereen zich vrij en veilig voelt om zichzelf te zijn en om aan te geven wat ze nodig hebben. We vinden het daarom belangrijk dat iedereen, die naar onze workshops komt, op de hoogte is van een aantal richtlijnen: Balfolk Utrecht Richtlijnen. Zo maken we de community voor iedereen zo veilig en fijn mogelijk. 🙂

Ingang
Het adres van de Moira is Wolvenstraat 10 (aan het einde van de Plompetorengracht loop je er tegenaan), maar het is een groot gebouw. De deur die je moet hebben is de blauwe aan de rechterkant, met daarop in roze letters Moira zaal. Dan kom je via de trap naar beneden in de zaal. Er is helaas geen lift.

Wat zijn fijne kleren om in te dansen?
In principe kan alles waar je je fijn in voelt, zolang je er maar goed in kan bewegen. Het is vaak fijn om laagjes te dragen voor als je het warm krijgt. Schoeisel is belangrijker: het liefste met een gladde zool en zonder (hoge) hak. Je kunt ook op sokken of blote voeten dansen als je dat prettiger vindt.

Voor andere vragen kun je altijd mailen: balfolkutrecht@gmail.com


Nieuwsbrief en Vragen
Heb je vragen of wil je je inschrijven voor de nieuwsbrief? Mail naar balfolkutrecht@gmail.com.

Actiegroepje Balfolk Utrecht: the legacy

Programma najaar 2022

Thuis dansjes oefenen
Hebben jullie onze dansinstructie-filmpjes al gezien? Rian de Jong heeft voor ons twee dansjes op video uitgelegd om thuis te oefenen; de Madison en de Pas d’été. De dansjes doe je in je eentje, geen partner nodig! Bekijk ze hier:


Galette

Een Bretonse galette.


Informatie over inloggen en je Balfolk.nl account

Bij het reserveren heb je inloggegevens ingevoerd. Emailadres en een zelf gekozen wachtwoord is voldoende. Om opnieuw in te loggen zijn die gegevens ook nodig. Ben je je wachtwoord vergeten, dan kun je je wachtwoord herstellen. Als je voor het eerst reserveert, dan heb je nog geen wachtwoord en moet je wachtwoord herstellen.

Bij het aanmaken van een account worden de account gegevens nooit per mail gestuurd, simpelweg omdat wij geen toegang hebben tot je wachtwoord. Je mail adres wordt ook alleen  gebruikt door het reserveringssysteem dat automatisch een bevestiging van de reservering stuurt. Het is daarom ook van belang dat je jouw gegevens onhoudt/beveiligd opslaat. Wij voldoen daarmee aan de privacy wetgeving.

Wat kun je doen?

  1. Ga naar www.balfolk.nl
  2. Ga naar de Agenda.
  3. Kies de workshop die je wil volgen.
  4. Klik op reserveren. En daarna op “al een account? log eerst in.”
  5. Vul je email en wachtwoord in, of klik op ‘wachtwoord vergeten?’.

Als je bent ingelogd of een nieuw wachtwoord hebt opgegeven, kun je verder met reserveren. Wil je alleen inloggen om bv al je reserveringen te zien, ga dan helemaal op de pagina naar beneden en klik op inloggen.