« Agenda

Beginnersworkshop draailier of doedelzak
02-10-2021 | Balmuziek leren

Beginnersworkshop draailier of doedelzak

Met: Docent(en): Cor WestbroekWouter Kuyper Aanvang: 10:00-17:00 Entree: € 55 - € 65 Locatie: Basisschool De Griffel,
De Clomp 2002, 3704 KC Zeist
Instructies: Sessie: Contact: info@draailier-doedelzak.nl Meer info »

Beginners workshop 2 oktober 2020

voor draailier en doedelzak | met voorbereidingsochtend | Inschrijving start  15 juni 20:00

Altijd al draailier of doedelzak willen leren bespelen? Dit is je kans! Geen instrument? Geen probleem! Voor deelnemers aan de beginnersgroepen hebben we een aantal instrumenten te leen.
De workshopdag duurt van 10:00 tot 17:00 en vindt plaats in basisschool De Griffel te Zeist. Zie ook de routebeschrijving naar de locatie

Er zijn workshops voor:
Doedelzak beginners: Wouter Kuyper
Draailier – beginners: Cor Westbroek

Programma:
9.45 koffie en thee en inloop voor deelnemers
10.00 start workshops
12.30 lunch
13.15 hervatting workshop
16.30 afsluiting & presentaties
17.00 einde

 

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 18 september

zaterdag 18 september 10:30 – 12:30

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 19 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 3 oktober, zie ook de routebeschrijving. De voorbereidingsochtend en het lenen van een instrument is bij de prijs van de cursus inbegrepen.

Voorbehoud covid-19

Uiteraard zijn al onze activiteiten natuurlijk onder de voorwaarde dat het veilig is. We volgen de experts en de vereiste maatregelen op de voet en organiseren alleen een cursus als het KAN en MAG. Indien de corona-maatregelen telkens weer verder verlengd worden, dan kijken we per evenement weer verder.
Is het realistisch om voor volgend seizoen dingen in te plannen? De experts hebben hier nog geen antwoord op en laten we een beetje hoop houden door in ieder geval leuke dingen te blijven inplannen.
Het is immers makkelijker om als het niet mag te annuleren, dan in het geval dat het wel mag last minute te organiseren. Bij annulering krijgen deelnemers alles volledig teruggestort.

Inschrijven

Weet je al welke cursus je wilt doen? En heb je de omschrijving gelezen? Meld je dan vanaf 15 juni aan via het inschrijfformulier 

Cor Westbroek – Draailier beginners

Deze beginnersgroep is bedoeld voor beginnende spelers en voor hen die nog niet toe zijn aan een groep van gemiddeld niveau. Samen met de docenten wordt het instrument ontdekt, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. Aan de hand van eenvoudige, maar mooie melodieën wordt met de draailier begonnen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).
Geen instrument? Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Cor Westbroek
De workshop wordt gegeven door Cor Westbroek. Hij volgde cursussen bij gerenommeerde draailierspelers als Patrick Bouffard, Maxou Heintzen, Pierre Sacépé, Marcel Denis en Jacques le Correque. De draailierkennis van Cor is verbazingwekkend, hij is dan ook niet voor niks de beheerder van onze huurdraailieren. Ook geeft hij regelmatig les aan beginners en aan meer gevorderde spelers.
Luister naar muziek van Cor op youtube:
Presentatie van het beginners-orkest (een combinatie van de beginnersworkshops van Kay Habets, Cor Westbroek en Lies Sommer na de eerste dag les)
• in een sessie op Chateau d’Ars
• in een sessie op Chateau d’Ars met Maxou Heintzen

 

Wouter Kuyper – Doedelzak beginners

Wouter gaat aan de slag met beginners Doedelzak. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Deze groep is bedoeld voor voor startende spelers. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te leen.

Wouter Kuyper

‘Ik ben muzikaal geboren in Gooik’
Wouter is niet alleen een fantastische doedelzakspeler, hij speelt ook zeer mooi op de trekzak. Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: ‘Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.’

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Lirio, Wouter en de Draak en De Vliering

Luister op youtube:
Wouter test een doedelzak van Tetz Dudelsackbau
BmB – L’Impasse
BmB – Dejeuner sur l’herbe
BmB – highlights premiere op cadansa
• Met De Vliering – Fredoline (Wouter speelt vanaf 1:39)
• Op trekzak met Lirio – Mazurka voor een mus
• Op trekzak met >Wouter en de Draak – Gavotte de l’Aven

Kaart wordt geladen...