« Agenda

Samenspel over Bretonse Muziek (7 lessen)
21-11-2020 | Balmuziek leren

Samenspel over Bretonse Muziek (7 lessen)

Met: Docent(en): Ies Muller Aanvang: 13:00-17:00 Entree: € 250 (t/m 1 nov € 240 ) Locatie: Basisschool De Griffel,
De Clomp 2002, 3704 KC Zeist
Instructies: Sessie: Contact: menno@draailier-doedelzak.nl Meer info »

Samenspel voor alle instrumenten – Bretonse Muziek

maandelijks 21 november 2020 t/m 8 mei 2021

Dit bal-seizoen  geeft Ies Muller een workshop over het spelen in een Bretonse muziek.
Deze workshop is gericht op samenspel voor alle instrumenten, zoals bijvoorbeeld trekharmonica, accordeon, gitaar, blazers, bas, draailier, percussie, doedelzak of andere instrumenten! Instrument en stemming duidelijk aangeven bij de aanmelding.

Ies Muller – Samenspel Bretonse Muziek

Tijdens deze workshop zullen we ingaan op een aantal specifiek Bretonse melodieën. We zullen ze gaan leren en verwerken tot een mooi arrangement, afgestemd op de aanwezige instrumenten in de groep. Uiteraard mogen mooie Bretonse dansen zoals de Plinn en Gavotte niet ontbreken.

We zullen hierbij ingaan op de ritmische kenmerken en hoe die samen muzikaal tot uiting te brengen. Maar er is ook aandacht voor andere typen melodieën: de Gwerz, een langzame, zeer expressieve melodie, en de Marche (mars). Op een Bretonse mars werd traditioneel niet gemarcheerd, maar veel meer was het een muzikale begeleiding van een wandeling. Hierdoor zijn het vaak heel aangename en muzikale melodieën.

Na dieper op de melodie te zijn ingegaan zullen we werken aan een mooi en bijpassend arrangement. Naast de behandeling van het spelen van de muziek zal ik wat vertellen over de achtergrond. Welke vorm had het vroeger, wanneer werd het zoal gespeeld. En hoe levend is de Bretonse muziek vandaag de dag?
De muziek wordt vooral op gehoor aangeleerd. De docent stuurt voorafgaand aan de workshop mp3’s van de beoogde melodiën, zodat deelnemers alvast kunnen “inluisteren”.

Cursus niveau

Om deel te nemen wordt van je verwacht dat je je instrument goed kunt bespelen. Je hebt je instrument onder controle, je kan luisteren naar wat andere spelers doen terwijl je zelf speelt. Het aanleren van nieuwe muziek vormt geen probleem. Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze hun partijen oefenen en voorbereid weer naar de lessen komen.

Inschrijf informatie

Elk jaar biedt Stichting Draailier en Doedelzak een cursusreeks aan, niet alleen voor draailier of doedelzak.. Maar ook samenspelworkshops over balfolkmuziek waarbij alle instrumenten welkom zijn. De cursus vindt plaats in Zeist op de volgende zaterdagen:

• 21-nov
• 12-dec
• 9-jan
• 6-feb
• 13-mrt
• 10-apr
• 8-mei

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
>>>Inschrijfformulier

Ies Muller

Ies Muller wordt beschouwd als een van de beste folkfluitisten van Nederlandse bodem. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met Ierse en Bretonse traditionele muziek en de houten dwarsfluit. Gegrepen door de klank van dit instrument begon hij te spelen en steeds meer muziek te leren. Tijdens reizen door Ierland, Schotland en Bretagne, maar ook Spanje breidde hij zijn repertoire uit, en absorbeerde hij de details en eigenaardigheden die de muziek uit deze streken haar karakter geven. Terwijl Ierse en Bretonse muziek het hart bleven vormen van zijn stijl en repertoire, kwamen er in de loop der tijd veel invloeden bij. Hij werkte binnen verschillende projecten met muzikanten uit allerlei disciplines, waaronder klassieke muziek jazz en wereldmuziek. Naast houten dwarsfluit speelt hij biniou, veuze (Bretonse doedelzakken) en bombarde.

Luister op youtube
Duo Muller Munnelly – Eliziza
Duo Ies Muller en Philip Masure
Isaac muller en Reint vd Brink: Fretless
Duo Muller Munnelly – Detached (volledige album)
Laouen
Wouter en de Draak feat. Ies Muller
Trio David Munnelly-Isaac Muller-Dominic Crosbie

 

Kaart wordt geladen...