« Agenda

07-10-2019 | Dansen leren

Dansles Nijmegen (Gaat niet door, start 21 okt.!)

Met: Docent(en): Louise Marius Aanvang: 19:30-22:30 Entree: Zie tekst Locatie: Studio Tangible,
Van Welderenstraat 113, 6511MH Nijmegen
Instructies: Sessie: Contact: louise.marius@gmail.com Meer info »

LET OP DEZE LES GAAT NIET DOOR! (start verzet naar 21 oktober) 

Nieuwe Balfolklessen in Nijmegen door Louise Marius

Balfolk. Fijne aanstekelijke dansen, een simpele basis met veel ruimte voor improviseren. We dansen in koppel of in de hele groep, op vrolijke (en soms een beetje melancholische) franse folkmuziek. Het leukste is gewoon lekker dansen op een bal met live muziek, en daar kan je vaak ook zo meedoen, maar het volgen van regelmatige lessen zorgt ervoor dat je de fijne kneepjes ook onder de knie krijgt. Dat die dansen die wat meer moeite kosten ook gewoon in je systeem komen en dat je nog meer plezier in het samen dansen krijgt.
Ik ben Louise, ik heb sinds 2008 heel veel balfolkles gegeven, vooral in het midden en westen van het land (utrecht, amsterdam, leiden). Nu woon ik sinds een tijdje in de buurt van Nijmegen en omdat de balfolklessen hier zijn opgehouden, wil ik daar graag verder mee gaan.
In het balfolkdansen is voor mij het allerbelangrijkste dat iedereen er plezier in heeft en dat je het samen doet. Dat is iets wat veel terug komt in mijn lessen, hoe kunnen we het zo simpel mogelijk houden zodat er veel ruimte is voor samen plezier hebben? En lukt het tegelijkertijd ook om niet de essentie van de dans uit het oog te verliezen?

Ik wil in eerste instantie om de week les gaan geven, met 2 groepen. Op maandagavond, beginnen op 21 oktober. Tot de kerstvakantie zijn dat dan 5 lessen ( 21-10, 4-11, 18-11, 2-12, 16-12).

19:30 – 21:00 beginners/begonners

21:00 – 22:30 (half)gevorderden

 

Beginners/begonners

Voor iedereen die nog niet zo lang danst, of al wel wat langer maar nooit echt les heeft gehad. We gaan de basis van de verschillende dansen bekijken en daar ook wat variaties (of liever wat mogelijkheden om te spelen) aan toe voegen. Dansen die aan bod zullen komen zijn mazurka, jij tovercirkel, wals en bourree. Een comfortabele danshouding en volgen/leiden zullen zeker ook aan bod komen.
Het idee is dat dit een doorgaande groep wordt, met bijvoorbeeld in januari en april nog een keer instroom momenten. Daardoor dansen regelmatig ook beginners samen met dansers die al wel wat meer geleerd hebben (de “begonners”). Dit is een erg leerzame situatie, voor zowel de beginners als de begonners.

 

(Half)Gevorderden

Voor iedereen die al langer danst, eerder les heeft gevolgd, het dansen makkelijk oppikt. Ik ga er van uit dat iedereen de basis van de mazurka, wals en bourree behoorlijk kan dansen en verdieping wil, meer variaties wil leren, ingewikkeldere dansen als onregelmatige walsen wil leren. Het idee is dat ik elke paar weken met een aantal specifieke dansen aan de slag ga, en voor het eerste blok van 6 lessen wordt dat onregelmatige walsen en variaties in de jig. Dus wals in 5 8 en 11, en misschien komen we zelfs toe aan een afwisseling van verschillende onregelmatige walsen. In de jig komen zowel hele subtiele als heel ingewikkelde variaties aanbod. En dan het liefst hoe kan je die ingewikkelde variaties zo subtiel mogelijk leiden en volgen? Ik ga er van uit dat de basis van de wals in 3 echt soepel gaat (inclusief helemaal rond draaien in 2 walspassen), en dat je de basis van de jig kan dromen 🙂
In Januari gaan we in principe verder met een ander onderwerp, waar andere voorkennis voor gewenst is en waar iedereen zich weer opnieuw voor kan inschrijven. Dit onderwerp kan in overleg worden bepaald. Maar een voorstel zou kunnen zijn: Subtiel leiden en volgen in scottisch en mazurka inclusief ritmische variaties.

 

Kosten & Inschrijven:

Inschrijven kan door een mail te sturen naar louise.marius@gmail.com. Omdat ik elke les verder ga met wat we de vorige keer hebben gedaan, is het alleen mogelijk om je in te schrijven voor de hele serie (van 5 lessen in dit geval). Wel is het mogelijk om de eerste les als een proefles te zien, dan betaal je gewoon 1 les. In overleg is later instromen mogelijk, neem daarvoor contact met me op.

Geef bij het inschrijven aan welke groep je wil volgen, als leider of als volger wil dansen, en en of je van het kortingstarief (zie hieronder) gebruik wil maken.

Ik werk graag met 2 prijsmogelijkheden, een gewoon tarief en een kortingstarief, voor iedereen die niet zoveel geld te besteden heeft. Dit mag je zelf inschatten.
Normaal tarief:       75 euro
Kortingstarief:        62,50 euro
1 losse proefles:      15 of 12,50 euro

Wil je beide groepen meedoen, dan betaal je voor de 2e les 50%. Dus normaal tarief is dan 112,50 en kortingstarief is 93,75. Dit is zeer aan te raden voor halfgevorderde dansers, zeker als je niet eerder van mij les hebt gehad. Je zal merken dat je in de beginnersles heel veel leuke verfijningen zal opdoen. Ook kan het heel leuk zijn om de beginnersgroep te volgen in de andere rol, dat is super leerzaam ook voor je “eigen” rol en leuk op bals om te kunnen.

Inschrijven met een partner is niet nodig, ik zorg dat de balans tussen leiders en volgers ongeveer gelijk is. En bovendien laat ik in mijn lessen iedereen regelmatig van partner wisselen, zodat je met veel verschillende partners leert dansen. Voor het kunnen door laten gaan van de lessen is wel een minimum aantal deelnemers nodig, dus als je iemand mee wil nemen is dat uiteraard heel welkom.

Kaart wordt geladen...