« Agenda

Minireeks 4 - Rondeau en Couple (verdiepend) 1/2
22-11-2021 | Dansen leren

Minireeks 4 – Rondeau en Couple (verdiepend) 1/2

Met: Docent(en): Saskia Sportel Aanvang: 18:45-22:00 Entree: Inschrijven voor de wachtlijst via Google Forms, zie "Prijzen en aanmelden" Locatie: Moira,
Wolvenstraat 10, 3512CH Utrecht
Instructies: Sessie: Contact: balfolkutrecht@gmail.com Meer info »


Het actiegroepje van Balfolk Utrecht presenteert

Rondeau en Couple (workshop 1/2)

Moira op Maandag is weer begonnen! De verdiepende lessen zullen bestaan uit vijf kortere minireeksen die over verdiepende specifieke onderwerpen gaan: Bretons, Portugese Dansen, Bourrée de Berry (Deux et Trois Temps), Rondeau en Couple, en Guide to Getting Lost. Oftewel, als je een divers programma leuk vindt, kom naar de Moira op Maandag!

Een minireeks bestaat uit 1-3 workshops over 1 onderwerp. Elke workshop in een minireeks bouwt voort op de vorige; het is daarom alleen mogelijk om aan een hele minireeks deel te nemen. Je kunt je voor elke minireeks los inschrijven, maar dansers die zich inschrijven voor meerdere reeksen (of zelfs het hele seizoen) krijgen natuurlijk korting van ons. Meer informatie kun je hier beneden lezen. Alle lesdata zijn te vinden op de lespagina van Utrecht.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier.


Corona Maatregelen
We vinden de gezondheid van onze dansers en docenten belangrijk, daarom hanteren we een aantal maatregelen om verspreiding van de Corona virus tegen te gaan.

 • Alleen deelnemers die zich van tevoren hebben ingeschreven kunnen meedoen. Op deze manier zorgen we ervoor dat er niet te veel mensen in de ruimte zijn;
 • Wij zorgen dat er op locatie ontsmettingsmiddel beschikbaar is, dat vooraf en tussendoor te gebruiken is;
 • We vragen deelnemers die klachten hebben thuis te blijven;
 • Door de verscherping van de overheidsmaatregelen vragen we alle deelnemers een geldige QR-code mee te nemen (via de app of uitgeprint) om aan de deur te scannen.


Workshopbeschrijving
Heb je de Rondeau en Couple al wel eens gedanst maar je wilt er nu wat meer induiken? Dat echte rondeau-gevoel in je lijf krijgen? Of voel je dat al maar weet je nog niet zo goed hoe je dat in de dans naar voren brengt? Dan is deze workshop echt wat voor jou!

Rondeau en Couple, vrij vertaald betekent de naam van de dans ‘ronde in koppel’ en komt uit het zuid-westen van Frankrijk: Gascogne. Het heeft elementen van zowel een koppeldans als een groepsdans. Met focus op de gemeenschappelijke beleving, de constante ‘flow’ en individuele vrijheid binnen het danskoppel is het echt een dans om van te genieten! In deze minireeks van twee workshops onderzoeken we alle drie deze lagen: het groepsgevoel, het koppel en jouw individuele beleving.

We gaan de diepte èn de hoogte in met Rondeau en Couple. Dat doen we door eerst thuis te komen in de dans en de muziek om vervolgens daar de sleutelelementen zichtbaar te maken waar we op kunnen voortbouwen. Denk bijvoorbeeld aan de typerende ‘bounce’, de structuur van de dans, de danspassen en de muziek zelf.

Spelen en genieten doen we vervolgens ook door aan de slag te gaan uitdrukking van jouw eigen plezier en hoe je daarmee kunt spelen. Ter inspiratie zal Saskia jullie zowel ‘vaste vormen’ aanbieden om mee te variëren, als oefeningen in improvisatie – die je zowel individueel als samen kan doen binnen het danskoppel!

Bonus: wist je dat er in deze rondeau familie ook andere vormen bestaan? Zo zijn er rondeaus met andere passen en rondeaus waarbij je met twee koppels samen danst, met z’n vieren dus! Die kom je hier niet snel tegen op het bal, maar het kan wel heel leuk zijn om er in de workshop één of twee te ontdekken.

Het doel is zoals gebruikelijk: de dans leren en tijdens het dansen eindeloos spelen, communiceren en lol hebben met je danspartner. We hebben twee hele avonden om hier van te genieten en antwoord te geven op die welbekende vraag: “hoe dan?” 🙂


Niveau
Dit is een verdiepende workshop. We verwachten dat je op het niveau bent, dat je de scottish, mazurka en wals (met wat variaties) ontspannen kunt dansen. En, dat je de basispassen van ‘Rondeau en Couple’ goed beheerst.


Over de Docent
Saskia. Koppeldansen, regio-specifieke dansen, meer (of minder) traditioneel… laat maar komen! Saskia doceert al meer dan 10 jaar balfolk, zowel in Nederland als in het buitenland. Saskia vindt verschillen in leerstijlen belangrijk, dus probeert ze daar altijd rekening mee te houden en zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te bieden. Persoonlijke veiligheid en een veilig groepsgevoel zijn daarvoor essentieel. Saskia’s doceerstijl wordt vaak beschreven als open, helder en verfrissend. Het doel is om plezier te hebben, zowel tijdens de workshop als op de dansvloer.


Data en lestijden
De minireeks bestaat uit 2 avonden:

 • Workshop 1:    22-11-2021
 • Workshop 2:    13-12-2021

Elke workshop is 2.5 uur lang (inclusief theepauze). Het programma:

18:45 – deuren open
19:15 – de les begint
21:45 – einde les
22:00 – sluiting

 

Locatie & Deurbeleid

De lessen en workshops vinden plaats in de Moira, een fijne zaal in het centrum van Utrecht. Het adres is Wolvenstraat 10 (aan het einde van de Plompetorengracht). Je moet de blauwe deur hebben aan de rechterkant. Dan kom je via de trap naar beneden in de zaal.

De deur van de Moira-zaal mag niet meer zonder toezicht open blijven staan. Tussen 18:45 en 19:15 staat er dus iemand van de organisatie bij de deur om iedereen binnen te laten. Ook wordt bij de deur je Corona-app QR-code gecheckt, of je naam afgekruist van de zelftest-maillijst . Daarna gaat de deur dicht.

Ben je onverhoopt te laat? Gebruik dan de deurbel. Bij geen gehoor kun je ook het 06-nummer bellen dat op de deur hangt (soms is de bel niet goed te horen als de muziek aan staat tijdens de workshop, maar geef ons wel eerst even de tijd om de trap op te lopen ).

 

Fair Trade (Het Galette Prijsje)

Vind jij het belangrijk dat docenten en muzikanten eerlijk betaald worden? En wil je dat Balfolk Utrecht kwaliteit levert? Neem dan Fair trade! Want goede docenten en muzikanten verdienen meer dan alleen een reiskostenvergoeding en basic theebiscuits bij hun koffie. Verleid ze naar onze events met galettes. Daarom Fair trade 🙂

 

Prijzen en aanmelden

De kosten voor deelname aan de minireeks ‘Portugese Dansen’ is:

 • Fair trade tarief €25,- (als je de eerlijke prijs wil betalen)
 • Regulier tarief €23,-
 • Kortingstarief €20,- (als je te weinig besteden hebt)

De kosten voor deelname aan één minireeks van twee lessen (Bretons, Rondeau en Couple, en Guide to Get Lost) zijn:

 • Fair trade tarief €50,- (als je de eerlijke prijs wil betalen)
 • Regulier tarief €45,-
 • Kortingstarief €40,- (als je te weinig besteden hebt)

De kosten voor deelname aan de minireeks ‘Bourrée de Berry’ is:

 • Fair trade tarief €75,- (als je de eerlijke prijs wil betalen)
 • Regulier tarief €67,-
 • Kortingstarief €60,- (als je te weinig besteden hebt)

Je krijgt €5,- korting voor elke extra minireeks waarvoor je je inschrijft. Let op: we kunnen deze korting alleen verrekenen wanneer je je in één keer voor meerdere minireeksen inschrijft en betaalt (dus niet achteraf, als je al een minireeks gevolgd hebt en je je daarna voor een volgende minireeks inschrijft).

Als je je bijvoorbeeld inschrijft voor alle minireeksen (25 uren aan lessen) zijn de kosten als volgt:

 • Fair trade tarief €230,-
 • Regulier tarief €205,-
 • Kortingstarief €180,-

Betalen kan contant voor je hele reservering aan het begin van de eerste workshop die je volgt.

Aanmelden kan via Google Forms. Je ontvangt na inschrijven binnen enkele dagen een bevestiging per e-mail.

 

Nieuwsbrief & Vragen

Heb je vragen of wil je je inschrijven voor de nieuwsbrief? Stuur ons een email.

 


Kaart wordt geladen...

Volgende evenementen:

Vorige evenementen: